Blog overzicht

Enthousiaste werknemers verzuimen minder snel


Dene Mastwijk


Verzuim is er in allerlei soorten en maten: kortdurend verzuim, langdurend verzuim, frequent kortdurend verzuim, verzuim door problemen op het werk, zwart verzuim, verzuim door gezondheidsproblemen en verzuim door psychische problemen. Niet al het verzuim is te voorkomen, maar met preventief ingrijpen en door een vinger aan de pols te houden, valt er een boel op te vangen. Welke mogelijkheden er zijn om uitval van werknemers voor te zijn en je organisatie gezond te houden? Een tipje van de sluier: de beste manier om werknemers niet te laten verzuimen, is door ze enthousiast te houden.

 

Misschien ken je het zelf wel: na een hele dag werken voelt je nek stijf en zijn je schouders stram. Je pols tintelt en je onderrug doet pijn. Grote kans dat dit door een verkeerde werkhouding komt. Je bent hierin ook vast niet de enige die hier last van heeft. Veel werknemers zitten niet goed aan hun bureau, achter hun beeldscherm, op hun bureaustoel of krijgen problemen door verkeerd gebruik van hun muis of toetsenbord. Laat een ergocoach langskomen, die kan het kantoormeubilair, de computer en toebehoren precies op het lichaam van de werknemer afstellen. Doe dit standaard bij nieuwe werknemers. Want de klachten kunnen chronisch worden als er niets mee wordt gedaan en dat kan leiden tot verzuim.

 

Breng een bezoekje aan de bedrijfsarts

De bedrijfsarts is er niet alleen om zieke werknemers te helpen weer aan het werk te gaan, hij is er ook om te voorkomen dat ze ziek worden. Werknemers mogen altijd vrijblijvend een afspraak maken, ook als ze (nog) niet ziek zijn. De kosten zijn voor rekening van de werkgever en de factuur bevat geen naam of andere herleidbare gegevens. Een afspraak is dus altijd anoniem.
Door je werknemers te wijzen op deze zogeheten vrije toegang tot de bedrijfsarts, zet je een eerste stap om ziekteverzuim te voorkomen. Ga zelf ook eens op bezoek bij de bedrijfsarts, om je te laten informeren. Hij kan aan de hand van veelvoorkomende klachten binnen je bedrijf tips geven over hoe je het ziekteverzuimpercentage het beste naar beneden kunt halen. Dat is goed voor je werknemers én je organisatie.

 

Houd je werknemers enthousiast

Uit onderzoek blijkt dat de beste manier om verzuim te voorkomen is: ervoor zorgen dat je werknemers enthousiasten tevreden zijn met wat ze doen. Hoe zorg je voor een bevlogen team? Dat kan op allerlei manieren: laat werknemers een opleiding of cursus volgen, organiseer bedrijfsuitjes- of borrels, biedt een goede werk- privébalans, laat werknemers zelf hun werkzaamheden invullen, trakteer ze eens op een lunch, doe niet moeilijk over thuiswerken en houd de werksfeer scherp in de gaten. Overigens heeft iedere werknemer andere behoeften. Een jonge vader zal het liefst wat vaker thuiswerken en een werknemer met een nieuwe functie heeft wellicht behoefte aan een cursus. De beste manier om erachter te komen wat er nodig is, is het op de man af vragen. Zorg ervoor dat je je werknemers regelmatig spreekt.

 

Herken de rode vlaggen

Soms moeten er alarmbellen af gaan. Wees op je hoede wanneer een werknemer vermoeid overkomt. Dat kan zich uiten in eerder naar huis gaan, later beginnen, het werk niet op tijd af krijgen of regelmatig kort verzuimen. Ook wanneer een werknemer prikkelbaar is en collega’s afsnauwt, is er wellicht iets aan de hand. Een andere ‘rode vlag’ moet gaan wapperen wanneer een werknemer niet meer mee gaat lunchen, niet meer naar borrels gaat en pauzes overslaat. Uiteraard is het heel goed dat werknemers af en toe vrij nemen om de batterij op te laden. Maar als een werknemer vaker kort vrij neemt, daarnaast erg futloos is en er niet zoveel zin meer in heeft, wordt het ook tijd om een gesprek aan te knopen.

 

Download whitepaper

Wil je meer weten hoe je werknemers duurzaam inzetbaar kunt houden waardoor er minder wordt verzuimt? Download de whitepaper ‘Investeer in duurzame inzetbaarheid’.

.

Over Visma Verzuim

Visma Verzuim wil werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruiksvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.Andere blogs

18 / 05 / 22

Het verschil tussen preventie en positieve gezondheid

Je zorgt dat een werknemer geen dagen van 12 uur maakt en onderneemt actie als er een drempel los ligt. Klaagt iemand over werkdruk, dan ga je het gesprek aan en leg je eventueel een aantal taken bij een ander neer. Zo voorkom je dat een werknemer ziek wordt en gaat verzuimen. Steeds meer werkgevers stoppen niet bij deze preventieve maatregelen en zetten in op positieve gezondheid. Alhoewel het één is te zien als het verlengde van het ander, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen.

Bericht lezen
04 / 05 / 22

Waarom goed werkgeverschap zo belangrijk is

Elke werkgever heeft de verplichting om zichzelf als een goed werkgever op te stellen naar zijn werknemers. Dat is voor sommige leidinggevenden vanzelfsprekend: natuurlijk wil je je werknemers gelijk behandelen en kom je hen tegemoet als het om wat voor reden dan ook privé even tegenzit. Anderen zijn misschien van mening dat werk en privé gescheiden moeten blijven. Het is belangrijk om een goede balans te vinden en te voldoen aan het principe van goed werkgeverschap. Daarmee draag je namelijk bij aan de duurzame inzetbaarheid van je werknemers.

Bericht lezen
18 / 02 / 22

Verlicht de lasten van een werknemer met schulden

Werknemers laten hun privéleven niet bij de voordeur van het bedrijfspand achter. Hebben ze zorgen over kinderen die niet meekomen op school, mantelzorgen ze voor ouders of bevinden ze zich in een relatiecrisis, dan heeft dat invloed op hun werk. Dat geldt ook voor schulden. Je kunt je afvragen in hoeverre je je daar als werkgever in wilt mengen. Enerzijds is het een privézaak, maar anderzijds kost een werknemer met schulden je organisatie zo’n €13.000 per jaar. Door een helpende hand te bieden, help je je werknemer uit de schulden en profiteert je organisatie er zelf ook van.

Bericht lezen

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen bij Visma Verzuim? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.