Blog overzicht

Dit wil de SER: meer vast werk, minder uitzendwerk


Dene Mastwijk


De regels rond (uitzend)werk, loon, ziekte en verlof gaan op de schop. Tenminste, als het aan de SER – de Sociaal Economische Raad – ligt. Die gaf hierover juni 2021 advies aan het gevallen kabinet. Wat wil zij precies veranderen? En wat betekent dat voor jou? We zetten het hier alvast op een rij.

 

Advies op 3 gebieden

Het advies (nog géén regel!) gaat over 3 gebieden voor 2021 tot en met 2025:

  1. Werk, loon en kansen
  2. Welvaart, publieke sector en toekomstig verdienmodel
  3. Geldzaken

Meer vast werk

De SER vindt dat doorlopend werk een doorlopend arbeidscontract verdient. Voor onbepaalde tijd dus. Nu zie je nog veel flexibele werknemers via allerlei constructies, maar zij mogen straks geen andere arbeidsvoorwaarden meer hebben dan mensen die bij jou op de loonlijst staan.

 

Loon en voorwaarden bij uitzendkracht

Uitzendkrachten moet je als werkgever betalen naar je eigen voorwaarden en cao. Ze krijgen dus minstens dezelfde rechten als je vaste medewerkers. O ja, en worden ze ziek? Dan moet het uitzendbureau het loon gewoon doorbetalen, als het aan de SER ligt. Nu komen deze werknemers nog gelijk bij het UWV terecht waarbij ze onder de re-integratieplicht van het UWV vallen.

 

Korter uitzendwerk & weg met oproep en nul uren

Uitzendkrachten wil de SER sowieso nog slechts maximaal 52 weken achter elkaar laten inhuren (nu nog 78 weken). Dit geldt als ze voor het eerst voor je werken; fase A. Krijg je diezelfde persoon binnen 6 maanden weer via het uitzendbureau? In deze fase B stelt de SER voor dat je nog maximaal 6 contracten in 2 jaar tijd met deze uitzendkracht hebt.

 

Alle contracten voor oproep en nul uren moeten bovendien verdwijnen. Hiervoor in de plaats ziet de SER een basiscontract.

 

Werktijd verkorten bij vaste dienst

Heb je medewerkers in vaste dienst? En gaat het slechter met de business? Dan mag je de werktijd een tijdje verkorten met maximaal 20%. Drie kwart van die 20% loonkosten past de overheid dan bij. Hiervoor wordt gekeken naar de WW-regeling.

 

Vrij als je zwanger bent of kind krijgt

De SER heeft ook het plan om één nieuwe verlofregeling te maken. Eentje die een stuk eenvoudiger wordt en waar alle bestaande regelingen onder vallen. Van zwangerschap tot ouderschap. Hoe dit eruit moet zien? Dat plan is nog in ontwikkeling.

 

Ziekte van medewerkers verzekeren

Loon doorbetalen volgens de Wet verbetering poortwachter, dat moet je als werkgever 2 jaar blijven doen. Onder bepaalde voorwaarden kun je als werkgever wel een verzekering afsluiten voor re-integratie en loondoorbetaling.

 

Aan het werk helpen na <35% afkeur (WIA)

Tot nu toe kregen alleen medewerkers die 35-80% afgekeurd zijn, geld van de WIA. Als het aan de SER ligt, wordt dat al vanaf 15% afkeur. Net als voor die eerste groep ben je dan als werkgever verplicht te zorgen voor re-integratie (eigenrisicodrager). Dat kost meer geld. Waar je dat vandaan moet halen? Ook hiervoor adviseert de SER een oplossing: nog maar 5 in plaats van 10 jaar geld betalen voor de werkhervattingskas.

 

Zelfstandigen verplicht verzekeren tegen uitval

Het laatste SER-advies gaat over zelfstandig professionals (zzp’ers). Doel: voorkomen dat ze met een omweg eigenlijk medewerker zijn, met de risico’s van een zelfstandig ondernemer. Deze ondernemers zouden zich moeten kunnen verzekeren tegen uitval door ziekte. Dit zou zelfs verplicht worden.

 

Hoe nu verder?

Schrik je van sommige plannen? Wacht dan nog rustig even af, want het nieuwe kabinet gaat hierover nog beslissen. En dus ook over de uitwerking van de plannen. Er zal dus nog wel wat water door de Rijn stromen voor je echt te maken hebt met nieuwe wetten en regels op dit gebied.

 

Over Visma Verzuim

Wij willen werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruiksvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.

 Andere blogs

18 / 05 / 22

Het verschil tussen preventie en positieve gezondheid

Je zorgt dat een werknemer geen dagen van 12 uur maakt en onderneemt actie als er een drempel los ligt. Klaagt iemand over werkdruk, dan ga je het gesprek aan en leg je eventueel een aantal taken bij een ander neer. Zo voorkom je dat een werknemer ziek wordt en gaat verzuimen. Steeds meer werkgevers stoppen niet bij deze preventieve maatregelen en zetten in op positieve gezondheid. Alhoewel het één is te zien als het verlengde van het ander, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen.

Bericht lezen
04 / 05 / 22

Waarom goed werkgeverschap zo belangrijk is

Elke werkgever heeft de verplichting om zichzelf als een goed werkgever op te stellen naar zijn werknemers. Dat is voor sommige leidinggevenden vanzelfsprekend: natuurlijk wil je je werknemers gelijk behandelen en kom je hen tegemoet als het om wat voor reden dan ook privé even tegenzit. Anderen zijn misschien van mening dat werk en privé gescheiden moeten blijven. Het is belangrijk om een goede balans te vinden en te voldoen aan het principe van goed werkgeverschap. Daarmee draag je namelijk bij aan de duurzame inzetbaarheid van je werknemers.

Bericht lezen
18 / 02 / 22

Verlicht de lasten van een werknemer met schulden

Werknemers laten hun privéleven niet bij de voordeur van het bedrijfspand achter. Hebben ze zorgen over kinderen die niet meekomen op school, mantelzorgen ze voor ouders of bevinden ze zich in een relatiecrisis, dan heeft dat invloed op hun werk. Dat geldt ook voor schulden. Je kunt je afvragen in hoeverre je je daar als werkgever in wilt mengen. Enerzijds is het een privézaak, maar anderzijds kost een werknemer met schulden je organisatie zo’n €13.000 per jaar. Door een helpende hand te bieden, help je je werknemer uit de schulden en profiteert je organisatie er zelf ook van.

Bericht lezen

Op de hoogte blijven over ontwikkelingen rondom verzuim?

Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen rondom verzuim? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.