Blog overzicht

Wanneer voer je een verzuimgesprek?


Richard van der Kamp


Werknemers kunnen zich om allerlei redenen ziek melden. Ze zijn niet verplicht om te vertellen wat ze mankeert, maar het staat ze vrij om dat wel te doen. Bij klachten als hoofdpijn, een griepje of een gebroken arm heeft het weinig zin om uitgebreid met de werknemer in gesprek te gaan, omdat waarschijnlijk duidelijk is hoe lang de afwezigheid ongeveer zal duren. Wanneer plan je als leidinggevende wél een verzuimgesprek in?

 

Is je werknemer ziek, dan komt de Wet verbetering poortwachter in beeld. Deze wet is erop gericht om zieke werknemers zo snel mogelijk terug te laten keren op de werkvloer. In de eerste week noteer je de ziekmelding in je verzuimadministratie. Duurt het verzuim langer dan een paar dagen, dan geef je de melding door aan de bedrijfsarts of arbodienst. In de zesde week van ziekte moet je een probleemanalyse en twee weken later het plan van aanpak opstellen. Voor die tijd moet de bedrijfsarts dus een verzuimgesprek hebben gevoerd met de zieke werknemer.

 

Verzuimgesprek bij langdurig ziekteverzuim

Vanzelfsprekend hoef je niet tot week zes te wachten voordat dat een verzuimgesprek kan plaatsvinden. Samen met de arbodienst maak je afspraken. Bijvoorbeeld dat de arbodienst een gesprek inplant met de werknemer bij ziekteverzuim dat langer aanhoudt dan twee weken. Het is belangrijk dat werknemers niet worden overvallen door een telefoontje van de arbodienst. Noteer de afspraken over verzuimgesprekken daarom in het personeelsreglement bij de regels over ziekmeldingen. Zo weten werknemers wat ze kunnen verwachten als ze ziek zijn.

 

Verzuimgesprek bij kortdurend ziekteverzuim

Maak met de arbodienst niet alleen afspraken over langdurig ziekteverzuim, maar ook over veelvuldig kortdurend ziekteverzuim. Het is belangrijk om te achterhalen wat de reden is, want frequent kortdurend ziekteverzuim gaat vaak vooraf aan langdurig ziekteverzuim. Meldt een werknemer zich bijvoorbeeld drie keer in zes weken ziek gedurende één of twee dagen, dan kan de bedrijfsarts tijdens een verzuimgesprek informeren of alles in orde is en advies uitbrengen.

 

Focus op werkplezier

Je kunt een verzuimgesprek over meerdere kortdurende ziekmeldingen overlaten aan de bedrijfsarts, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een verzuimgesprek in te plannen met de werknemer. Er kunnen diverse oorzaken zijn voor kort ziekteverzuim, zoals een gebrek aan motivatie, te weinig waardering voor het werk of een slechte werk-privébalans.

Vraag niet naar de klachten, maar ga in gesprek over hoe de werknemer het werk ervaart. Is er voldoende uitdaging, zijn er voldoende mogelijkheden om het werk naar eigen inzicht in te richten en is het werk goed te combineren met het privéleven? Maak samen met de werknemer een lijst van energiegevers en energievreters. Slaat de balans door naar energievreters, probeer dan samen oplossingen te verzinnen om het evenwicht door te laten slaan naar de goede kant.

 

Help je werknemer

Je kunt een verzuimgesprek dus voeren omdat het wettelijk verplicht is of omdat je die afspraak hebt gemaakt met de arbodienst. Je kunt het gesprek aan je arbodienst overlaten of zelf in gesprek gaan met je werknemer. Wat je ook doet: voorop moet staan dat je de werknemer wilt helpen om op een verantwoorde wijze weer aan het werk te gaan. Als je daarbij kunt helpen door bijvoorbeeld de werkdruk tijdelijk te verlagen of de werknemer tijdelijk een paar dagen per week vanuit huis te laten werken, verhoogt dat de weerbaarheid van de werknemer. Daar plukt je werknemer de vruchten van én het verlaagt de kans op langdurend verzuim.

 

Over Visma Verzuim

Wij willen werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruiksvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.



Andere blogs

18 / 05 / 22

Het verschil tussen preventie en positieve gezondheid

Je zorgt dat een werknemer geen dagen van 12 uur maakt en onderneemt actie als er een drempel los ligt. Klaagt iemand over werkdruk, dan ga je het gesprek aan en leg je eventueel een aantal taken bij een ander neer. Zo voorkom je dat een werknemer ziek wordt en gaat verzuimen. Steeds meer werkgevers stoppen niet bij deze preventieve maatregelen en zetten in op positieve gezondheid. Alhoewel het één is te zien als het verlengde van het ander, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen.

Bericht lezen
04 / 05 / 22

Waarom goed werkgeverschap zo belangrijk is

Elke werkgever heeft de verplichting om zichzelf als een goed werkgever op te stellen naar zijn werknemers. Dat is voor sommige leidinggevenden vanzelfsprekend: natuurlijk wil je je werknemers gelijk behandelen en kom je hen tegemoet als het om wat voor reden dan ook privé even tegenzit. Anderen zijn misschien van mening dat werk en privé gescheiden moeten blijven. Het is belangrijk om een goede balans te vinden en te voldoen aan het principe van goed werkgeverschap. Daarmee draag je namelijk bij aan de duurzame inzetbaarheid van je werknemers.

Bericht lezen
18 / 02 / 22

Verlicht de lasten van een werknemer met schulden

Werknemers laten hun privéleven niet bij de voordeur van het bedrijfspand achter. Hebben ze zorgen over kinderen die niet meekomen op school, mantelzorgen ze voor ouders of bevinden ze zich in een relatiecrisis, dan heeft dat invloed op hun werk. Dat geldt ook voor schulden. Je kunt je afvragen in hoeverre je je daar als werkgever in wilt mengen. Enerzijds is het een privézaak, maar anderzijds kost een werknemer met schulden je organisatie zo’n €13.000 per jaar. Door een helpende hand te bieden, help je je werknemer uit de schulden en profiteert je organisatie er zelf ook van.

Bericht lezen

Hoe kun je als leidinggevende verzuim goed managen?

Langdurig ziekteverzuim wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. De rol van de leidinggevende is bij het managen van verzuim van cruciaal belang. Wil je meer weten over de rol van de leidinggevende bij verzuimmanagement? Download ons whitepaper ‘Verzuimbegeleiding: wat moet je als leidinggevende weten?’