04 / 06 / 20

Nieuw in VerzuimSignaal – juni 2020


Dene Mastwijk


De nieuwe release van VerzuimSignaal is nu beschikbaar. Vanaf dat moment zijn alle nieuwe functionaliteiten voor jou beschikbaar. Hieronder lees je meer over de belangrijkste nieuwe functies in VerzuimSignaal. Deel dit ook met de gebruikers binnen jouw organisatie. Ben je benieuwd naar het complete overzicht? Download het hier!

 

De nieuwe WIA-module is nu beschikbaar!

In de nieuwe WIA module kun je in 5 stappen een beschikking opvoeren; leg je eenvoudig een bezwaar vast en kun je snel beoordelen tot hoe lang de uitkering loopt. Omdat de pensioendatum van invloed is op de uitkering, wordt ook de pensioengerechtigde leeftijd opgenomen die automatisch door VerzuimSignaal wordt berekend.
Alle beschikkingen vindt je terug in het WIA-overzicht dat je naar eigen inzicht kunt indelen. Lees meer

 

Inplannen van consults in een anderhalvemetersamenleving? Hoe doe je dat?

In de situatie waarin ons leven wordt gedomineerd door COVID-19 wil je als bedrijfsarts het goede voorbeeld geven. Je wilt je aan alle regels houden en toch ook consults kunnen doen. Om die reden hebben Dotweb en VerzuimSignaal nieuwe functionaliteit ontwikkeld die het inplannen van video consults nu nog eenvoudiger maakt.

Bekijk hier hoe je dit kunt inrichten

 

De verzuimbarometer van VerzuimSignaal maakt je wijzer!

Dat het verzuimpercentage in Nederland wordt beïnvloed door COVID-19 is op zich natuurlijk geen verrassing. Maar hoe ziet het het verloop eruit in de afgelopen maanden en hoe verhoudt het percentage verzuim zich bijvoorbeeld tussen mannen en vrouwen of tussen de verschillende leeftijdscategorieën? Met de verzuimbarometer van VerzuimSignaal krijg je antwoord op deze vragen. Ga direct naar de verzuimbarometer en wordt snel wijzer! Bekijk de barometer

 

Inrichting Quarantaine-protocol

Wil je in VerzuimSignaal inzichtelijk maken welke werknemers er thuis zitten, vanwege richtlijnen van het RIVM, maar zelf niet ziek zijn en waarvan het dossier dus ook niet mee mag tellen in je verzuimcijfers? Richt dan een ‘overig protocol’ in, in VerzuimSignaal, zodat je hier inzicht in kan krijgen voor je organisatie.

 

How-to-video’s over VerzuimSignaal

VerzuimSignaal biedt nu ook how-to-video’s aan over VerzuimSignaal, bijvoorbeeld een korte rondleiding in VerzuimSignaal, maar ook alle tabbladen worden hier uitgebreid toegelicht. De eerste video’s zijn al beschikbaar op ons YouTube-kanaal. Dit kanaal wordt regelmatig aanvullend met nieuwe video’s.
Bekijk de how-to-video’s


Meer informatie

Wil je op de hoogte blijven over alle nieuwe functies binnen VerzuimSignaal? Meld je dan aan voor de releasenotes. Wil je meer informatie of heb je een vraag over deze release? Neem gerust contact met ons op via info.verzuimsignaal@visma.com.



Gerelateerd nieuws

18 / 05 / 22

Het verschil tussen preventie en positieve gezondheid

Je zorgt dat een werknemer geen dagen van 12 uur maakt en onderneemt actie als er een drempel los ligt. Klaagt iemand over werkdruk, dan ga je het gesprek aan en leg je eventueel een aantal taken bij een ander neer. Zo voorkom je dat een werknemer ziek wordt en gaat verzuimen. Steeds meer werkgevers stoppen niet bij deze preventieve maatregelen en zetten in op positieve gezondheid. Alhoewel het één is te zien als het verlengde van het ander, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen.

Bericht lezen
12 / 05 / 22

Waarom werken aan vitaliteit loont

Een verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid ligt ten grondslag aan veel ziekteverzuim. De aanpak is er vaak op gericht om die balans achteraf, als het verzuim een feit is, te herstellen. Maar er is meer winst te boeken aan de voorkant, door versterking van de vitaliteit. Wat kan met name de direct leidinggevende doen om ervoor te zorgen dat medewerkers goed in hun vel zitten?

Bericht lezen
04 / 05 / 22

Waarom goed werkgeverschap zo belangrijk is

Elke werkgever heeft de verplichting om zichzelf als een goed werkgever op te stellen naar zijn werknemers. Dat is voor sommige leidinggevenden vanzelfsprekend: natuurlijk wil je je werknemers gelijk behandelen en kom je hen tegemoet als het om wat voor reden dan ook privé even tegenzit. Anderen zijn misschien van mening dat werk en privé gescheiden moeten blijven. Het is belangrijk om een goede balans te vinden en te voldoen aan het principe van goed werkgeverschap. Daarmee draag je namelijk bij aan de duurzame inzetbaarheid van je werknemers.

Bericht lezen