Blog overzicht

Verlicht de lasten van een werknemer met schulden


Richard van der Kamp


Werknemers laten hun privéleven niet bij de voordeur van het bedrijfspand achter. Hebben ze zorgen over kinderen die niet meekomen op school, mantelzorgen ze voor ouders of bevinden ze zich in een relatiecrisis? Dan heeft dat invloed op hun werk. Dat geldt ook voor schulden. Je kunt je afvragen in hoeverre je je daar als werkgever in wilt mengen. Enerzijds is het een privézaak, maar anderzijds kost een werknemer met schulden je organisatie zo’n €13.000 per jaar. Door een helpende hand te bieden, help je je werknemer uit de schulden en dat heeft natuurlijk een positieve invloed op het werk.

 

Bij werknemers met financiële problemen komt er minder uit handen. Ze hebben een productiviteitsafname van 20%, blijkt uit onderzoek van het NIBUD. Daarnaast verzuimen ze meer. Een werknemer met schulden verzuimt jaarlijks gemiddeld 7 dagen extra. Schuldproblemen veroorzaken namelijk stress, en dat kan leiden tot fysieke en psychische klachten. Komt het tot een loonbeslag, dan kost het verwerken daarvan in de administratie je organisatie daarnaast nog 3 werkuren. Dat alles telt bij elkaar op tot €13.000.

 

Het kan zomaar de best presterende, de meest loyale of hoogst opgeleide werknemers overkomen. Zeker gezien de huidige inflatie. Werknemers met schulden komen vaker voor dan je denkt: driekwart van alle werkgevers heeft werknemers met schulden. Ruim 40% van de mensen met schuldproblemen werkt en neemt schuldenstress mee naar de werkvloer.

 

Schaamte speelt een belangrijke rol

Niemand wil schuldproblemen. Toch lukt het velen niet om die problemen zelf op te lossen. Mensen schamen zich en moeten eerst een drempel over voor ze om hulp durven te vragen. Het kan jaren duren voordat iemand zich bij de reguliere schuldhulpverlening meldt. De geldschaarste blijft en dat beperkt deelname aan het maatschappelijk leven enorm. Mensen (en hun gezinnen) raken sociaal geïsoleerd. Ondertussen stapelen schulden, (incasso)kosten, beslagen en de stress op en zakken mensen steeds verder weg in hun ‘schuldenmoeras’.

 

Leer signalen herkennen

Je hebt er dus alle belang bij dat werknemers schuldproblemen vroegtijdig oplossen. Zo’n 80% van de werknemers met financiële problemen zou graag hulp krijgen van de werkgever, maar de helft durft er niet om te vragen. Werknemers schamen zich en zijn daarnaast bang voor hun positie op werk. Wil je kosten besparen en je werknemers helpen, dan is het dus belangrijk om zelf initiatief te nemen.

 

Het is daarbij belangrijk dat je signalen leert herkennen die kunnen duiden op schulden. Zo kan er een belletje gaan rinkelen als een werknemer extra uren wil gaan werken, een salarisvoorschot vraagt, of vragen heeft over de datum waarop je organisatie het salaris uitkeert. Ook problemen in de privésfeer kunnen leiden tot financiële problemen. Denk aan een partner die wordt ontslagen, wil scheiden of overlijdt. En ook gedrag op de werkvloer kan een teken aan de wand zijn: een werknemer voert veel privégesprekken onder werktijd, steelt, slaat over bij de collecte voor het cadeautje voor een collega’s of ziet er onverzorgd uit.

 

Voer laagdrempelig gesprek

Vang je meerdere signalen op, dan is het tijd om met je werknemer in gesprek te gaan. Belangrijk is het gesprek zo laagdrempelig mogelijk in te steken. Benadruk dat het gesprek vertrouwelijk is en dat alles wat de werknemer op tafel gooit, geen invloed heeft op zijn of haar carrière. De werknemer hoeft geen antwoord te geven. Laat zien dat als er iets is waar hij of zij zich zorgen over maakt, je graag wilt helpen. Geef eventueel nog aan dat er in één op de vijf huishoudens geldzorgen zijn en dat het dus echt niet iets uitzonderlijks is.

 

Hulp bij alles op een rijtje zetten

Blijkt een werknemer in de schulden te zitten, dan kun je op diverse manieren hulp aanbieden. Wie weet kan je organisatie de werknemer een lening geven of is het mogelijk om een budgetcoach in te schakelen. Of roep de hulp van de bedrijfsjurist in om bepaalde vragen van de werknemer te laten beantwoorden.

 

Soms is er alleen wat extra vrije tijd nodig om de financiën op een rijtje te zetten. Of kun je je werknemer helpen door een bedrijf in te schakelen dat kan helpen bij het maken van een financieel plan en afbetalingsplan. Zo  helpt De Nieuwe Gerechtsdeurwaarder bijvoorbeeld  mensen met schuldproblemen. Deze unieke gerechtsdeurwaarder, die niet meer werkt in opdracht van schuldeisers, kent  beide kanten van het verhaal en kan een werknemer helpen door de financiën in kaart te brengen. Vervolgens volgt een afbetalingsplan en start de werknemer met afbetalen. Zo krijgt je werknemer duidelijkheid en  vooral meer rust.

 

Schulden niet alleen een privéprobleem

Dat is fijn voor je werknemer, maar ook voor je organisatie. Je bespaart kosten en misschien nog wel belangrijker: je werknemer is extra gemotiveerd en loyaal aan je organisatie. Zeker als je actief bent in een sector waarin het moeilijk is om nieuwe werknemers te vinden, is het fijn als je werknemer niet uitvalt. Sterker nog, wie weet praat je werknemer wel zo positief over je organisatie dat het mensen over de streep trekt om te solliciteren. Vermoed je dat een werknemer in de financiële problemen zit, doe dat dan dus niet direct af als een privéprobleem. Denk na over de hulp die je je werknemer kunt bieden.

 

 

Je richten op het welzijn en functioneren van werknemers in plaats van alleen het voorkomen van onveiligheid en ongezondheid. Welke organisatie wil dat nu niet? Dit vraagt om een zogeheten amplitieve aanpak. Zowel preventie als behandeling bij ziekte zijn gericht op het verkleinen van problemen en risico’s. Amplitie daarentegen gaat juist over het vergroten van kansen en groeimogelijkheden van je werknemers. Misschien werk je onbewust soms al amplitief. In dit blog lees je wat amplitie inhoudt en wat het kan doen voor je organisatie.

 

Over Visma Verzuim

Wij willen werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruiksvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.Andere blogs

18 / 05 / 22

Het verschil tussen preventie en positieve gezondheid

Je zorgt dat een werknemer geen dagen van 12 uur maakt en onderneemt actie als er een drempel los ligt. Klaagt iemand over werkdruk, dan ga je het gesprek aan en leg je eventueel een aantal taken bij een ander neer. Zo voorkom je dat een werknemer ziek wordt en gaat verzuimen. Steeds meer werkgevers stoppen niet bij deze preventieve maatregelen en zetten in op positieve gezondheid. Alhoewel het één is te zien als het verlengde van het ander, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen.

Bericht lezen
04 / 05 / 22

Waarom goed werkgeverschap zo belangrijk is

Elke werkgever heeft de verplichting om zichzelf als een goed werkgever op te stellen naar zijn werknemers. Dat is voor sommige leidinggevenden vanzelfsprekend: natuurlijk wil je je werknemers gelijk behandelen en kom je hen tegemoet als het om wat voor reden dan ook privé even tegenzit. Anderen zijn misschien van mening dat werk en privé gescheiden moeten blijven. Het is belangrijk om een goede balans te vinden en te voldoen aan het principe van goed werkgeverschap. Daarmee draag je namelijk bij aan de duurzame inzetbaarheid van je werknemers.

Bericht lezen
07 / 02 / 22

Amplitie is een nieuwe trend, maar wat houdt het eigenlijk in?

Je richten op het welzijn en functioneren van werknemers in plaats van alleen het voorkomen van onveiligheid en ongezondheid. Welke organisatie wil dat nu niet? Dit vraagt om een zogeheten amplitieve aanpak. In dit blog lees je wat amplitie inhoudt en wat het kan doen voor je organisatie. 

Bericht lezen

Hoe kun je verzuim zo goed mogelijk begeleiden?

Wat de privézorgen van een werknemer ook zijn, de zorgen hebben altijd, in meer of mindere mate, invloed op het werk. Dat geldt voor relatieproblemen, mantelzorg en ook voor schulden.  De kans is aanwezig dat iemand voor langere tijd uitvalt. Hoe ga je daar als leidinggevende mee om? Je leest het in ons whitepaper ‘Verzuimbegeleiding: wat moet je als leidinggevende weten?’ Download het hier.