01 / 02 / 22

Visma Verzuim lanceert vitaliteitsplatform om verzuim te voorkomen en veerkracht te vergroten


Dene Mastwijk


Visma Verzuim lanceert een online vitaliteitsplatform ter voorkoming van ziekteverzuim. Visma Gezondeboel bevat 80 online vitaliteitsprogramma’s die werknemers begeleiden in het vroegtijdig herkennen van signalen die kunnen leiden tot ziekteverzuim. Daarnaast bevat het vitaliteitsplatform (virtual reality) trainingen die de psychische weerbaarheid versterken. Er kan via beeldbellen de hulp van een psycholoog worden ingeroepen en HR-professionals krijgen inzicht in het welzijn van medewerkers.

 

Inzetten op preventie

Het verzuim onder werknemers in Nederland neemt toe mede als gevolg van het thuiswerken tijdens de coronapandemie en het daarmee gepaarde gebrek aan persoonlijke aandacht. Uit onderzoek van Capterra blijkt 57% van de thuiswerkers niet is verteld hoe ze hun mentale gezondheid kan beschermen. 36% zegt meer stress te ervaren sinds ze permanent thuiswerken en 50% stelt burn-outverschijnselen te ervaren. Door in te zetten op preventie kan het welzijn van medewerkers omhoog. Visma Gezondeboel ondersteunt in het versterken van de veerkracht van werknemers via online programma’s over gedragsverandering. De inhoud is samengesteld door gedragswetenschappers, psychologen en psychiaters.

 

Impact van verzuimduur beperken

Door te investeren in preventie en vitaliteit om langdurig verzuim te voorkomen, kunnen organisaties veel geld besparen. Bovendien heeft een actief preventiebeleid een positieve uitwerking op de reputatie als werkgever. Behalve preventieprogramma’s heeft Visma Gezondeboel modules en coachingsmogelijkheden om de duur en de impact van het verzuim te beperken.

 

Verschuiving van verzuimbegeleiding naar vitaliteit

“Er is een duidelijke verschuiving in de markt van alleen verzuimbegeleiding naar steeds meer vitaliteit om verzuim juist te voorkomen”, zegt Bart Hoogenraad van Visma Verzuim. “Onze visie is om werkend Nederland gezond en duurzaam inzetbaar te houden. Voor het begeleiden van verzuim hebben we al mooie oplossingen en daar zijn we marktleider in. Door Visma Gezondeboel toe te voegen, kunnen we onze klanten nu ook helpen bij het vitaal houden van hun werknemers.”

 

Over Visma Verzuim

Visma Verzuim is de online applicatie voor het managen van verzuim in de organisatie. Met deze gebruiksvriendelijke verzuimsoftware kun je eenvoudig samenwerken met alle partijen die betrokken zijn, zoals de werknemer, arbodienst, bedrijfsarts, verzekeraar en het UWV. Visma Verzuim is marktleider in Nederland. In Visma Verzuim wordt de inzetbaarheid van circa 3,5 miljoen werknemers in Nederland beheerd.

 

Over Visma

Visma biedt software en services die bedrijfsprocessen in de private en (semi)publieke sector vereenvoudigen en digitaliseren. De Visma Group is actief in heel Scandinavië, de Benelux en Centraal- en Oost-Europa. Met meer dan 14.000 medewerkers, en een netto-omzet van ruim €1,741 miljoen EUR in 2021 is Visma een van Europa’s toonaangevende softwarebedrijven. Kijk op www.visma.nl voor meer informatie.

Het softwareaanbod van Visma op de Nederlandse en Belgische markt omvat oplossingen voor financieel beheer, HRM, inkoop en e-government. Visma Benelux bestaat uit 33 bedrijven die zich allemaal richten op bedrijfskritische cloudsoftware. Visma is trotse titelsponsor van Team Jumbo-Visma, een van ‘s werelds beste wieler- en schaatsteams.


Meer informatie

Wil je meer informatie of heb je een vraag over Visma Gezondeboel? Neem gerust contact met ons op via info.vismaverzuim@visma.com



Gerelateerd nieuws

18 / 05 / 22

Het verschil tussen preventie en positieve gezondheid

Je zorgt dat een werknemer geen dagen van 12 uur maakt en onderneemt actie als er een drempel los ligt. Klaagt iemand over werkdruk, dan ga je het gesprek aan en leg je eventueel een aantal taken bij een ander neer. Zo voorkom je dat een werknemer ziek wordt en gaat verzuimen. Steeds meer werkgevers stoppen niet bij deze preventieve maatregelen en zetten in op positieve gezondheid. Alhoewel het één is te zien als het verlengde van het ander, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen.

Bericht lezen
12 / 05 / 22

Waarom werken aan vitaliteit loont

Een verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid ligt ten grondslag aan veel ziekteverzuim. De aanpak is er vaak op gericht om die balans achteraf, als het verzuim een feit is, te herstellen. Maar er is meer winst te boeken aan de voorkant, door versterking van de vitaliteit. Wat kan met name de direct leidinggevende doen om ervoor te zorgen dat medewerkers goed in hun vel zitten?

Bericht lezen
04 / 05 / 22

Waarom goed werkgeverschap zo belangrijk is

Elke werkgever heeft de verplichting om zichzelf als een goed werkgever op te stellen naar zijn werknemers. Dat is voor sommige leidinggevenden vanzelfsprekend: natuurlijk wil je je werknemers gelijk behandelen en kom je hen tegemoet als het om wat voor reden dan ook privé even tegenzit. Anderen zijn misschien van mening dat werk en privé gescheiden moeten blijven. Het is belangrijk om een goede balans te vinden en te voldoen aan het principe van goed werkgeverschap. Daarmee draag je namelijk bij aan de duurzame inzetbaarheid van je werknemers.

Bericht lezen