Blog overzicht

Duurzaam inzetbaar zijn; wat levert het je op?


Dene Mastwijk


Iedereen heeft er de mond vol van: duurzame inzetbaarheid. Dat is goed voor de werknemer, want de pensioenleeftijd stijgt en dus moet hij langer doorwerken. Door een beleid te voeren op duurzame inzetbaarheid, kan de werknemer ook echt tot op hogere leeftijd doorwerken en bovendien – als dat nodig is – makkelijker van baan wisselen. En ook je bedrijf levert aandacht voor duurzame inzetbaarheid een hoop goeds op.

 

Inventariseer de wensen van bedrijf én werknemer

Een beleid op duurzame inzetbaarheid voer je niet van de één op de andere dag in. Het is niet een kwestie van een A4-tje voltypen en dat rondsturen aan alle werknemers. Om van dit beleid een succes te maken, is het belangrijk dat je samenwerkt met de werknemers. Leg een beleid niet op aan de werknemers, maar start met een goede inventarisatie. Wat zijn de wensen van je werknemers, wat zijn de wensen van je bedrijf en hoe zet je die om in een goed beleid waarin werknemer én bedrijf centraal staan?

 

Belasting versus belastbaarheid

Het draait bij duurzame inzetbaarheid eigenlijk altijd om twee vragen:

 

  • Hoe hoog is de belasting voor de werknemer nu?
  • Wat is zijn belastbaarheid?

 

Dat zijn lastige vragen waar je niet zomaar een percentage op kunt plakken. De ene werknemer met vijf lastige klussen op zijn bord gaat fluitend naar werk, terwijl de ander met drie lastige klussen in het vooruitzicht ’s nachts wakker ligt van de stress. Door je in je beleid te richten op gebieden als scholing, arbeidsvoorwaarden en gezondheid, geef je de werknemer en zijn leidinggevende regelmogelijkheden.

 

Juiste kennis in huis

Van scholing profiteert iedereen. Je bedrijf werkt met werknemers die op de hoogte zijn van de laatste ins en outs op hun vakgebied en die genoeg kennis hebben om het werk naar een hoger niveau te tillen.  Door scholing te volgen, heeft de werknemer de juiste kennis in huis om zijn taken goed uit te voeren. Dat maakt het werk wel zo plezierig! En misschien kan hij wel nieuwe klussen oppakken. Zo kan hij zich blijven ontwikkelen, zodat hij niet verveeld raakt op werk.

 

Betere werk-privébalans

Belastbaarheid hangt niet alleen af van de kennis en de persoonlijkheid van de werknemer, maar ook van zijn privésituatie. Loopt alles op rolletjes, dan is het niet erg als je even iets meer van hem vraagt op het werk. Maar als een werknemer bijvoorbeeld moet zorgen voor een ziek kind, in een scheiding ligt of in de schulden zit, is het een heel ander verhaal. Met flexibele arbeidsvoorwaarden, zoals de mogelijkheid om de werktijden aan te passen of thuis te werken, kan een werknemer samen met zijn leidinggevende zoeken naar een betere werk-privébalans.

 

Direct voordeel

Inzetten op gezondheid levert een direct voordeel op: een gezonde werknemer is minder vaak ziek. Dat is fijn voor de werknemer én de leidinggevende. Die laatste hoeft namelijk niet te regelen dat een collega het werk van de zieke werknemer overneemt én het leidt niet tot een hogere werkdruk bij de collega die een taak overneemt. Gezondheid zet je centraal door bijvoorbeeld geen ongezond eten en drinken meer aan te bieden in de bedrijfskantine, werknemers een sportschoolabonnement te geven of hen een cursus stoppen met roken aan te bieden.

 

Voordelen duurzame inzetbaarheid

Inzetten op duurzame inzetbaarheid kan je bedrijf veel goeds opleveren. Denk aan de volgende voordelen:

 

  • Je werknemers zijn tevreden en blijven binnenboord. Kennis blijft zo behouden en je hoeft niet om de haverklap nieuwe mensen in te werken.
  • De verzuimcijfers blijven laag en dat scheelt kosten voor vervangende werknemers én verzuimbegeleiding.
  • Je haalt meer rendement uit de gewerkte uren, omdat werknemers gemotiveerder en meer betrokken zijn.
  • Een goed imago, waardoor je – als je toch nieuwe mensen nodig hebt – de beste werknemers binnenhaalt.

 

Draagvlak creëren

Ga dus in gesprek met je werknemers en creëer draagvlak voor een beleid dat hen helpt om hun werk gezond en met plezier te kunnen doen. Zo blijven je werknemers tevreden. Tevreden werknemers zijn productiever en verzuimen minder. Ze zijn betrokken en helpen je bedrijf vooruit met hun ideeën en inzichten.

 

Over Visma Verzuim

Visma Verzuim wil werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruikersvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.Andere blogs

18 / 05 / 22

Het verschil tussen preventie en positieve gezondheid

Je zorgt dat een werknemer geen dagen van 12 uur maakt en onderneemt actie als er een drempel los ligt. Klaagt iemand over werkdruk, dan ga je het gesprek aan en leg je eventueel een aantal taken bij een ander neer. Zo voorkom je dat een werknemer ziek wordt en gaat verzuimen. Steeds meer werkgevers stoppen niet bij deze preventieve maatregelen en zetten in op positieve gezondheid. Alhoewel het één is te zien als het verlengde van het ander, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen.

Bericht lezen
04 / 05 / 22

Waarom goed werkgeverschap zo belangrijk is

Elke werkgever heeft de verplichting om zichzelf als een goed werkgever op te stellen naar zijn werknemers. Dat is voor sommige leidinggevenden vanzelfsprekend: natuurlijk wil je je werknemers gelijk behandelen en kom je hen tegemoet als het om wat voor reden dan ook privé even tegenzit. Anderen zijn misschien van mening dat werk en privé gescheiden moeten blijven. Het is belangrijk om een goede balans te vinden en te voldoen aan het principe van goed werkgeverschap. Daarmee draag je namelijk bij aan de duurzame inzetbaarheid van je werknemers.

Bericht lezen
18 / 02 / 22

Verlicht de lasten van een werknemer met schulden

Werknemers laten hun privéleven niet bij de voordeur van het bedrijfspand achter. Hebben ze zorgen over kinderen die niet meekomen op school, mantelzorgen ze voor ouders of bevinden ze zich in een relatiecrisis, dan heeft dat invloed op hun werk. Dat geldt ook voor schulden. Je kunt je afvragen in hoeverre je je daar als werkgever in wilt mengen. Enerzijds is het een privézaak, maar anderzijds kost een werknemer met schulden je organisatie zo’n €13.000 per jaar. Door een helpende hand te bieden, help je je werknemer uit de schulden en profiteert je organisatie er zelf ook van.

Bericht lezen

Meer over duurzame inzetbaarheid?

Wat kun je als organisatie doen aan duurzame inzetbaarheid? Je leest er alles over in het whitepaper ‘Duurzame inzetbaarheid’. Download het hier