Blog overzicht

Millennials worstelen met de balans werk en privé


Dene Mastwijk


De jongste groep millennials bestormt momenteel de arbeidsmarkt, maar zij hebben meer moeite met de werk-privébalans dan werknemers van 50 jaar en ouder. Dit blijkt uit onderzoek van Viking. Als je werknemers in dienst hebt van tussen de 18 en 24 jaar, is het opletten geblazen. Zonder deze balans te houden, ervaart deze groep een grote werkdruk en is de kans op uitval groot. Jij kunt ze helpen balans te vinden.

 

Negatieve invloed op privéleven

Uit representatief onderzoek naar de balans tussen werk en privé onder Nederlandse werknemers blijkt 31% van de jonge werknemers de inbreuk op hun werk-privébalans te accepteren uit vrees voor negatieve gevolgen voor hun baan. Bij 16% speelt mee dat ze hopen op deze manier een goed cv op te bouwen of meer kans te maken op promotie of salarisverhoging.

 

Tegelijkertijd vindt meer dan 70% van werknemers dat het werk hun privéleven negatief beïnvloedt. Dit heeft te maken met een grotere werklast, een negatieve werkomgeving en telefoontjes of e-mails die ze ook buiten werktijd moeten beantwoorden. Je voelt hem al aankomen: deze werkdruk leidt tot klachten en in het ergste geval langdurig verzuim en burn-out.

 

Klachten bij hoge werkdruk

Als werk en privé niet in balans zijn, ervaren werknemers (mannen en vrouwen) bij een hoge werkdruk de volgende klachten:

 

  • stress en spanning (50%);
  • niet genoeg tijd voor ontspanning en zelfzorg (38%);
  • werk niet van zich af kunnen zetten (37%);
  • niet genoeg slaap (32%);
  • fysieke/mentale medische diagnose (18%).

 

Wees alert op stress-signalen

Werkdruk an sich is niet meteen funest voor een werknemer. Sterker nog, sommigen presteren er juist beter door. Hoewel iedere werknemer anders reageert op werkdruk, zijn er bij langdurige of chronische werkdruk een aantal signalen op te pikken die erop duiden dat de werkdruk verandert in werkstress, die gevolgen heeft voor de gezondheid van de jonge werknemer.

 

Niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch. Hoofdpijn of een paar slapeloze nachten kunnen uitmonden in ernstiger klachten, zoals overspannenheid of een burn-out. Daar lijd jij als werkgever ook onder: langdurig verzuim betekent een verlaagde productiviteit. Daarnaast krijg je mogelijk te maken met schadeclaims en alle kosten van dien.

 

Herken de symptomen

Zorg er daarom voor dat jij en, belangrijker nog, de leidinggevenden in je organisatie bekend zijn met de symptomen veroorzaakt door een hoge werkdruk om nadelige gevolgen zoveel mogelijk te voorkomen. De leidinggevende kent de werknemers die direct onder zijn leiding werken goed genoeg om ongewoon gedrag tijdig te herkennen.

 

Symptomen van werkstress die zich als eerste manifesteren, zijn op te delen in vier categorieën:

 

  • Lichamelijk, zoals pijn aan de nek en schouders, hoofdpijn, slapeloosheid, maag- en darmklachten en gewicht verliezen of aankomen.
  • Emotioneel, zoals opgejaagd voelen, ongemotiveerd, onzeker, prikkelbaar, angstig, stemmingswisselingen of snel huilen.
  • Cognitief, zoals besluiteloosheid, veel piekeren, vergeetachtig zijn, ongeïnteresseerd zijn, niets kunnen afmaken, prioriteiten verwarren of slecht presteren.
  • Gedrag, zoals veel meer of minder eten, meer roken, vaker ziek melden, emotioneel reageren, zich isoleren, snel last van irritaties of agressie, cynisme, meer klagen of druk en veel praten.

 

Help werk en privé afstemmen

Zodra werknemers voortdurend met hun werk bezig zijn, kunnen zij op korte termijn weliswaar veel voor je organisatie betekenen, maar voor de lange termijn houden ze dat niet vol. Dit geldt misschien wel vooral voor jongeren. Als je jonge werknemers in dienst hebt, is hun baan mogelijk hun eerste echte fulltimebaan waar ze zich vol enthousiasme op storten. De gevolgen hiervan merk jij als werkgever uiteindelijk ook.

 

Juist bij deze groep is het van belang om ze de kans te geven werk en privé goed op elkaar af te stemmen en ze daarbij te helpen. Kijk wel uit dat je je niet alleen maar focust op jongeren, want elke werknemer verdient aandacht en ondersteuning in het vinden van de juiste balans tussen werk en privé. Ongeacht hun leeftijd.

 

Ook aandacht voor kort verzuim

Een werknemer die kampt met stress kan langdurig thuis op de bank belanden. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Besteed daarom ook aandacht aan kortdurend verzuim. De meeste organisaties doen dat niet, waardoor signalen van werkstress aan de aandacht ontglippen. En dat is een slechte zaak.

 

Want als alles in evenwicht is, werknemers gelukkig zijn in hun privéleven en goed in hun vel zitten, pluk je daar als werkgever ook de vruchten van. Deze werknemers hebben namelijk genoeg energie om elke dag productief te zijn voor de organisatie.

 

Over Visma Verzuim

Visma Verzuim wil werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruiksvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.



Andere blogs

18 / 05 / 22

Het verschil tussen preventie en positieve gezondheid

Je zorgt dat een werknemer geen dagen van 12 uur maakt en onderneemt actie als er een drempel los ligt. Klaagt iemand over werkdruk, dan ga je het gesprek aan en leg je eventueel een aantal taken bij een ander neer. Zo voorkom je dat een werknemer ziek wordt en gaat verzuimen. Steeds meer werkgevers stoppen niet bij deze preventieve maatregelen en zetten in op positieve gezondheid. Alhoewel het één is te zien als het verlengde van het ander, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen.

Bericht lezen
04 / 05 / 22

Waarom goed werkgeverschap zo belangrijk is

Elke werkgever heeft de verplichting om zichzelf als een goed werkgever op te stellen naar zijn werknemers. Dat is voor sommige leidinggevenden vanzelfsprekend: natuurlijk wil je je werknemers gelijk behandelen en kom je hen tegemoet als het om wat voor reden dan ook privé even tegenzit. Anderen zijn misschien van mening dat werk en privé gescheiden moeten blijven. Het is belangrijk om een goede balans te vinden en te voldoen aan het principe van goed werkgeverschap. Daarmee draag je namelijk bij aan de duurzame inzetbaarheid van je werknemers.

Bericht lezen
18 / 02 / 22

Verlicht de lasten van een werknemer met schulden

Werknemers laten hun privéleven niet bij de voordeur van het bedrijfspand achter. Hebben ze zorgen over kinderen die niet meekomen op school, mantelzorgen ze voor ouders of bevinden ze zich in een relatiecrisis, dan heeft dat invloed op hun werk. Dat geldt ook voor schulden. Je kunt je afvragen in hoeverre je je daar als werkgever in wilt mengen. Enerzijds is het een privézaak, maar anderzijds kost een werknemer met schulden je organisatie zo’n €13.000 per jaar. Door een helpende hand te bieden, help je je werknemer uit de schulden en profiteert je organisatie er zelf ook van.

Bericht lezen

Hoe ga je om met werkdruk?

Ben je benieuwd hoe je het best om kunt gaan met een hoge werkdruk? En hoe je kunt voorkomen dat het werkstress wordt en zelf tot een burn-out gaat leiden? Je leest er alles over in het whitepaper ‘Krijg geen stress van werkdruk’. Download hier het whitepaper