Blog overzicht

Verklein de kans op KANS bij thuiswerken


Dene Mastwijk


Veel werknemers werken meer thuis sinds de coronacrisis. Alhoewel de wet duidelijke voorschriften geeft over hoe een werkplek eruit moet zien, zijn veel thuiswerkplekken niet ideaal ingericht. Werknemers werken aan de keukentafel, zitten te hoog of juist te laag op een niet-verstelbare stoel of hebben het scherm op de verkeerde hoogte staan, waardoor hun nek continu is gebogen. Help uw werknemers bij het inrichten van hun thuiswerkplek en verklein de kans op klachten aan arm, nek en schouders (KANS).

 

Acht uur lang naar een beeldscherm staren gaat niemand in de koude kleren zitten. Dat is op kantoor op een goed ingerichte werkplek al een uitdaging, laat staan thuis. Een werknemer die veel beeldschermwerk doet, loopt een groot risico op KANS. De beroepsziekte die bij KANS hoort, staat nog altijd bekend als RSI: repetitive strain injury. Werknemers lopen deze ziekte op als ze veelvuldig dezelfde bewegingen maken.

 

Klachten bij thuiswerken moeilijker te signaleren

Uit gegevens van huisartsen blijkt dat er jaarlijks zo’n 100.000 gevallen van KANS voorkomen. Uit werknemersenquêtes komen ruim 50.000 gevallen per jaar naar voren. Maar liefst 34% van de werknemers geeft aan langdurig dezelfde handelingen uit te voeren of achter een beeldscherm te zitten. Eén op de negen werkgerelateerde verzuimklachten hangt samen met KANS. Verzuim is onnodig als je werknemers goede voorlichting geeft en een vinger aan de pols houdt. Maar dat is wel een stuk moeilijker met al dat thuiswerken in deze coronacrisis. Hoe pak je dat aan?

 

Zithouding moet in orde zijn

Allereerst moeten werknemers weten wat een goede zithouding is. Zo moeten de schouders ontspannen zijn en de onderarmen een horizontale lijn aanhouden. De ogen moeten zich zo’n 50-70 centimeter van het beeldscherm bevinden, dat is een comfortabele leesafstand. De bovenkant van het scherm moet zich iets onder ooghoogte bevinden. Tot slot verkleint een lichte kanteling van het scherm de kans op een verkeerde houding van de nek.

 

Zonder goed meubilair grote kans op klachten

Natuurlijk heeft een juiste houding geen zin als het meubilair niet in orde is. Stoelen moeten een rugsteun en armleuningen met instelbare hoogte hebben en ook het bureau moet in hoogte verstelbaar zijn, zodat werknemers beide voeten plat op de grond kunnen plaatsen. Is dat niet haalbaar, dan kan een voetenplankje uitkomst bieden. Ook een laptopstandaard of tweede beeldscherm kan klachten voorkomen.

 

Afwisselen door staand te vergaderen

Tussendoor opstaan en even bewegen is erg belangrijk, ook bij het thuiswerken. Daar zijn genoeg trucjes voor. Je kunt pauzesoftware laten installeren op de laptops of pc’s van de werknemers, zodat ze eraan worden herinnerd om te bewegen. Met kleine oefeningetjes kunnen zij hun schouders en nek ontspannen. Wijs uw werknemers erop dat het echt niet erg is als zij tussendoor even een wasje draaien of een klein huishoudelijk klusje oppakken waarbij ze in beweging zijn. En ook tijdens het werken zijn er opties. Wat dacht je van staand vergaderen of het maken van een wandelingetje bij een telefonische bespreking?

 

Wijs op checklist Beter Achter je Schermen

TNO heeft een handige checklist die je werknemers goed van pas kan komen. Die heet Beter Achter je Schermen (BAS) en elke werknemer die meer dan twee uur per werkdag achter een beeldscherm doorbrengt, kan deze checklist eenvoudig invullen. De checklist wijst uit of het werk risico’s op gezondheidsklachten met zich meebrengt en geeft persoonlijke adviezen en verbeterpunten. Het is handig om je werknemers daarop te wijzen. Vraag hen om uitkomsten met je te bespreken, zodat je kunt aangeven wat je organisatie kan doen om de werksituatie te verbeteren. Zijn je werknemers toch bang om klachten te ontwikkelen of hebben ze al last van KANS? Ze kunnen kosteloos en anoniem een afspraak maken bij de bedrijfsarts om advies in te winnen.

 

Download whitepaper

Het is natuurlijk belangrijk dat je werknemers duurzame inzetbaar blijven, ook als ze vanuit huis werken. Download de whitepaper ‘Investeer in duurzame inzetbaarheid’.

 

Over Visma Verzuim

Visma Verzuim wil werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruiksvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.



Andere blogs

18 / 05 / 22

Het verschil tussen preventie en positieve gezondheid

Je zorgt dat een werknemer geen dagen van 12 uur maakt en onderneemt actie als er een drempel los ligt. Klaagt iemand over werkdruk, dan ga je het gesprek aan en leg je eventueel een aantal taken bij een ander neer. Zo voorkom je dat een werknemer ziek wordt en gaat verzuimen. Steeds meer werkgevers stoppen niet bij deze preventieve maatregelen en zetten in op positieve gezondheid. Alhoewel het één is te zien als het verlengde van het ander, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen.

Bericht lezen
04 / 05 / 22

Waarom goed werkgeverschap zo belangrijk is

Elke werkgever heeft de verplichting om zichzelf als een goed werkgever op te stellen naar zijn werknemers. Dat is voor sommige leidinggevenden vanzelfsprekend: natuurlijk wil je je werknemers gelijk behandelen en kom je hen tegemoet als het om wat voor reden dan ook privé even tegenzit. Anderen zijn misschien van mening dat werk en privé gescheiden moeten blijven. Het is belangrijk om een goede balans te vinden en te voldoen aan het principe van goed werkgeverschap. Daarmee draag je namelijk bij aan de duurzame inzetbaarheid van je werknemers.

Bericht lezen
18 / 02 / 22

Verlicht de lasten van een werknemer met schulden

Werknemers laten hun privéleven niet bij de voordeur van het bedrijfspand achter. Hebben ze zorgen over kinderen die niet meekomen op school, mantelzorgen ze voor ouders of bevinden ze zich in een relatiecrisis, dan heeft dat invloed op hun werk. Dat geldt ook voor schulden. Je kunt je afvragen in hoeverre je je daar als werkgever in wilt mengen. Enerzijds is het een privézaak, maar anderzijds kost een werknemer met schulden je organisatie zo’n €13.000 per jaar. Door een helpende hand te bieden, help je je werknemer uit de schulden en profiteert je organisatie er zelf ook van.

Bericht lezen

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen bij Visma Verzuim? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.