Blog overzicht

Verzuim voorkomen: wat is de rol van de manager?


Dene Mastwijk


Waar mensen werken, wordt verzuimd. Een griepje, buikklachten, een gebroken been; allemaal overmacht en het kan de beste overkomen. Maar werknemers kunnen ook ziek worden van hun werk en dan is er geen sprake van overmacht. Want ziek worden van werk is te voorkomen. Leidinggevenden kunnen hier een grote rol in spelen. Naast aansturen en motiveren, hebben zij ook de belangrijke taak om te zorgen dat werknemers goed in hun vel zitten en om op te merken als dat niet zo is. Daarmee is een hoop verzuimellende te besparen. Lees hieronder wat de do’s and dont’s zijn voor managers bij het voorkomen en terugdringen van verzuim.

 

De belangrijkste ‘ziekmakers’ op het werk zijn werkdruk en werkstress. En in tegenstelling tot een onschuldig griepje, zorgen deze ziekmakers ook nog voor uitval voor langere tijd. Werknemers die bijvoorbeeld bezwijken onder de werkdruk en een burn-out krijgen, zijn meestal minimaal een half jaar uit de running. En na dat halve jaar kunnen ze niet meteen weer op volle kracht aan het werk, maar zullen ze eerst op therapeutische basis de draad moeten oppakken. Maar er zijn ook andere oorzaken waardoor werknemers druk en stress ervaren en daardoor gaan verzuimen. Denk aan gepest worden, zich in een keurslijf gedrukt voelen of onderpresteren. Aan jou, als leidinggevende, de taak om deze oorzaken te signaleren en ze aan te pakken, samen met je werknemer.

 

Neem jezelf niet als maatstaf

Een leidinggevende is één van de eersten die een te hoge werkdruk en werkstress bij werknemers kan opmerken. Helaas blijken juist zij daar een blinde vlek voor te hebben. 40% denkt zelfs dat hun werknemers amper werkstress ervaren. Wellicht komt dat doordat veel managers zichzelf als maatstaf nemen. En laat 75% van de managers zichzelf nu heel stressbestendig vinden.
Als leidinggevenden werkstress wél opmerken, is maar liefst 58% geneigd te denken dat dat aan een te grote hoeveelheid werk ligt. Terwijl er ook heel andere zaken kunnen spelen: bijvoorbeeld te weinig autonomie in het werk of problemen in de privésfeer, zoals een scheiding of een zieke ouder. Een goede manager is dus gebaat bij flink wat empathisch vermogen.

 

Micromanagen is niet de oplossing

Wil je ziekteverzuim door werkdruk en -stress tegengaan, dan kun je overwegen om je leiderschapsstijl eens tegen het licht te houden. Het is niet verkeerd om af en toe kritisch naar je eigen manier van leidinggeven te kijken. Gebrek aan autonomie in het werk is bijvoorbeeld een grote bron van werkstress. Vraag jezelf eens af of je aan het micromanagen bent: vraag je vaak om terugkoppelingen, sta je bij elke mailwisseling in de cc en wil je elke dag een update over de voortgang? Sommige werknemers vinden dit fijn, anderen ervaren dit als een motie van wantrouwen. Het is niet voor niets dat veel werknemers door het verplichte thuiswerken vanwege de coronacrisis lekkerder in hun vel zitten: zonder dat hun leidinggevende op hun vingers kijkt. Zij ervaren veel meer autonomie.

 

Word een empathische manager

Wat kun je nog meer doen om je werknemers stressloos en zonder werkdruk door hun werkende leven te loodsen? Zoals hierboven al is aangestipt: toon empathie. Heb begrip voor de (privé)situatie van werknemers. Het is daarvoor noodzakelijk dat er een vertrouwelijke omgeving is waarin werknemers het gevoel hebben dat ze hun hart kunnen luchten. Zoek ook samen naar oplossingen. Stel een werknemer met een ziek familielid bijvoorbeeld voor om zorgverlof op te nemen, maar laat hem hierover zelf beslissen. Biedt altijd steun en kijk ook hier kritisch naar je eigen kunnen: niet alle problemen kun je als leidinggevende (helpen) oplossen. Ook zullen niet alle werknemers hun verhaal bij je kwijt willen of kunnen. Trek het je niet aan, maar verwijs je werknemers door naar bijvoorbeeld de bedrijfsarts of de vertrouwenspersoon.

 

Wandel over de werkvloer

Een laatste tip: wees zichtbaar. Dat kan letterlijk door over de werkvloer te wandelen en te vragen waar werknemers behoefte aan hebben. Je zult soms versteld staan van de antwoorden. Het kunnen heel kleine dingen zijn: van een kapotte printer die moet worden gerepareerd tot een bedrijfsborrel of een tafelvoetbaltafel om tussen de werkzaamheden door even te ontspannen met een spelletje. Deze kleine dingen hebben een grote impact op het werkgeluk.

Een andere manier om zichtbaar te zijn, is het open zetten van je kantoordeur, zodat werknemers makkelijk bij je kunnen binnenlopen. Ga vervolgens niet zitten wachten tot een zieke werknemer zich meldt. Plan persoonlijke gesprekken waarin je oprechte interesse toont in je werknemers. Deze gesprekken hoeven niet altijd werkgerelateerd te zijn of lang te duren, het kan ook onder een kop koffie. Zo ontdek je wat je werknemers motiveert. Vraag ook wat ze frustreert en wees niet bang voor de antwoorden. Het gaat erom dat je een luisterend oor biedt en dat je er voor ze bent.

 

Download whitepaper

Wil je meer inzicht in hoe je verzuim kunt voorkomen? Download de whitepaper ‘Cijfers vormen de basis voor verzuimpreventie’.

 

Over Visma Verzuim

Visma Verzuim wil werknemers veilig, gezond en duurzaam inzetbaar houden. Dat doen wij door samen met onze klanten de meest flexibele, complete en gebruiksvriendelijke software te ontwikkelen voor verzuimbegeleiding en het inzetbaar houden van werknemers. Daarbij geloven wij in de kracht van eenvoud, connectiviteit en data.Andere blogs

18 / 05 / 22

Het verschil tussen preventie en positieve gezondheid

Je zorgt dat een werknemer geen dagen van 12 uur maakt en onderneemt actie als er een drempel los ligt. Klaagt iemand over werkdruk, dan ga je het gesprek aan en leg je eventueel een aantal taken bij een ander neer. Zo voorkom je dat een werknemer ziek wordt en gaat verzuimen. Steeds meer werkgevers stoppen niet bij deze preventieve maatregelen en zetten in op positieve gezondheid. Alhoewel het één is te zien als het verlengde van het ander, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen.

Bericht lezen
04 / 05 / 22

Waarom goed werkgeverschap zo belangrijk is

Elke werkgever heeft de verplichting om zichzelf als een goed werkgever op te stellen naar zijn werknemers. Dat is voor sommige leidinggevenden vanzelfsprekend: natuurlijk wil je je werknemers gelijk behandelen en kom je hen tegemoet als het om wat voor reden dan ook privé even tegenzit. Anderen zijn misschien van mening dat werk en privé gescheiden moeten blijven. Het is belangrijk om een goede balans te vinden en te voldoen aan het principe van goed werkgeverschap. Daarmee draag je namelijk bij aan de duurzame inzetbaarheid van je werknemers.

Bericht lezen
18 / 02 / 22

Verlicht de lasten van een werknemer met schulden

Werknemers laten hun privéleven niet bij de voordeur van het bedrijfspand achter. Hebben ze zorgen over kinderen die niet meekomen op school, mantelzorgen ze voor ouders of bevinden ze zich in een relatiecrisis, dan heeft dat invloed op hun werk. Dat geldt ook voor schulden. Je kunt je afvragen in hoeverre je je daar als werkgever in wilt mengen. Enerzijds is het een privézaak, maar anderzijds kost een werknemer met schulden je organisatie zo’n €13.000 per jaar. Door een helpende hand te bieden, help je je werknemer uit de schulden en profiteert je organisatie er zelf ook van.

Bericht lezen

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen bij Visma Verzuim? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.